EL BOSC D’ALIMENTS

En lloc de desforestar boscos per al cultiu d’aliments…

per què no cultivem aliments creant boscos?


El Bosc d’Aliments, és un exemple viu i evolutiu de sostenibilitat i innovació. 

Aquest és un projecte de característiques i disseny molt particulars, ja que s’ha iniciat sobre més de 8000m2 sense cap cultiu previ. Altres mostres de boscos d’aliments que hi poden haver a Catalunya s’han dissenyat a partir de cultius o boscos ja implantats prèviament, afegint noves espècies productives.

Espai Verd està creant el Bosc d’Aliments planificant la seva existència des de 0. Cosa que ens permet dissenyar amb més llibertat, però també té molts factors limitants (estat del sòl, protecció del vent, necessitats hídriques…).

Però el punt fort és que haver començat sobre un llenç en blanc implica que, una vegada estigui complet el projecte i en marxa al 100%, serà extrapolable i reproduïble en altres llocs, aspecte clau a tenir en compte en la innovació ecològica.


Com va néixer el projecte?

Vam decidir reforestar i donar una nova vida a la finca de gairebé una hectàrea que estava totalment en desús.  La finca tenia aquesta aparença al mes de novembre. 

actual.jpg

Però com la podíem reforestar?
Vam decantar-nos per basar-nos en la permacultura, la biomimètica i la jardineria forestal. Així, tot encaixava: El Bosc d’Aliments era la millor opció. Arriscada i complexa, sí, però també engrescadora.

Una vegada presa la decisió, vam descobrir que hi ha molts exemples bibliogràfics i teòrics, però a la pràctica és molt difícil trobar-ne exemples propers que ens poguessin inspirar per aplicar-los al nostre espai.


Què és un bosc d’aliments?
És un cultiu format per set capes diferents, on les espècies escollides són adaptades al medi i totes ofereixen diferents recursos: 

Arbres grans, arbres petits, arbusts, herbàcies, cobertura vegetal, rizoma i enfiladisses. 

Així, un bosc d’aliments ens proveeix de fruites, hortalisses i també altres productes com medicines, biomassa, fusta, … regenera el sòl impulsant l’aparició de microorganismes beneficiosos que promouen la fertilitat de la terra i aquesta al seu torn afavoreix el desenvolupament d’un ecosistema molt ric en biodiversitat que atreu més fauna autòctona. 

bosc d'aliments.jpg

I per què un bosc d’aliments?
A través del Bosc d’Aliments exemplifiquem un model alternatiu de gestió del sòl, més productiu i sostenible. Beneficis d’un Bosc d’Aliments:

Produïm més quantitat i varietat per metre quadrat, reduïm el consum d’aigua, d’energia i de productes químics, minimitzem el cost de manteniment, creem espais de gran bellesa on poder gaudir de diferents activitats i, a més, poden ser una font de recursos econòmics i de nous llocs de treball.

En definitiva, un bosc d’aliments crea riquesa d’una forma realment sostenible. Hi guanyem tots.   

Voldríem que aquest model pogués arribar i inspirar a tothom, des del propietari d’un petit bocí de terra, fins als plans d’urbanisme de les grans ciutats.

Espai Verd


Mans a la obra! Com el vam dissenyar?

El projecte es va dur a terme juntament amb voluntaris de diferents camps (disseny gràfic, enginyeria agrícola, enginyeria química, horticultura) i la Red Ibérica de Bosques Comestibles, de la qual en formem part.

Per al disseny vam estudiar la climatografia de la zona (pluges, vents, exposició solar…), la orografia (caiguda del sòl, composició del sòl, etc.) i la vegetació autòctona. A partir d’aquest primer estudi, vam decidir la disposició i l’elecció de les diferents espècies. El resultat va ser un disseny amb més de 50 espècies diferents només a la primera i segona capa, que són les dues capes que hem plantat al mes de gener. 

final.jpg
Plànol final del Bosc d’Aliments, amb una zona recreativa per a poder dur a terme tallers i trobades.

I del disseny a posar-ho en pràctica?
Amb la col·laboració dels alumnes de l’Escola Joan Plana de Puigpelat, cada nen va plantar un arbre (que prèviament havia estudiat a l’aula), i amb ajuda d’altres voluntaris, vam plantar entre els dies 15 i 19 de gener més de 250 arbres. 

Algunes de les espècies plantades a les dues primeres capes del Bosc d’Aliments són les següents: Magraners, Oliveres, Ametllers, Pins pinyoners, Alzines, Avellaners, Atzerolers, Ginjolers, Presseguers, Moreres, Albercoquers, Mèlies, Cirerers, Nesprers, Eucaliptus, Pomeres, Pereres, Figueres, Noguers, Moreres, Ginko Biloba, Freixes, Ombús, Til·lers,…

La primera plantació:

DJI_0330.JPG
Fotògraf: Marc Teruel
DJI_0322.JPG
Fotògraf: Marc Teruel
IMG_20170106_173147_0019.JPG

I ara, què?
El projecte només acaba de començar. Si tenim recursos, al llarg dels anys 2020 i el 2021 hi ha la projecció d’anar-hi plantant les capes successives. Les següents capes inclouen més de 100 espècies diferents i més de 2000 exemplars. 

Situació actual

La ultima setmana de març, havíem de condicionar el jardí de les abelles, una zona mel·lífera del bosc d’aliments, en col·laboració amb els alumnes d’una escola del Baix Penedès, però tot va quedar aturat. Tant aviat acabi la situació d’emergència, ens hi tornarem a posar. 

Ara els arbres estan contents. Tots han florit. Està plovent, la natura està en calma, els ocells canten, els animals surten del cau. Les abelles treballen alegres. Tot està verd, esperançat, s’escolta el silenci. Està gaudint d’aquest petit parèntesis de treva que li estem donant. I segur que amb els seus fruits ens ho agrairà. 

Foto Àngel Ullate, de Tarragona Digital.

A %d blogueros les gusta esto: